V politice je třeba empatie, vstřícnosti a vlídnosti, říká Hana Vacková

Přinášíme vám první ze série rozhovorů s kandidáty Zelených v Olomouckém kraji ve volbách do Poslanecké sněmovny. Naši kandidátní listinu vede Hana Vacková, pedagožka a spolupředsedkyně Zelených Olomouckého kraje.

V politice působí od roku 2014 a mezi témata, která ji zajímají, tedy přirozeně patří vzdělávání či lidská práva. Mimo politiku se také zajímá o výtvarné umění, film, divadlo a cestování. Děkujeme Haně Vackové za inspirativní odpovědi na témata týkající se zapojování žen do politiky.

 

Myslíte si, že u nás ženy čelí jiným překážkám než muži, chtějí-li být zvoleny do funkce?
HV: Těžko říct, obecně si myslím, že politika v dnešní době lidi moc nepřitahuje, momentálně je tu málo aktivních lidí. Když do politiky vstoupí žena, bývá to ještě podivnější, než když vstoupí muž. Pokud vyjdu z mých životních zkušeností, překážkám čelí spíše ženy mladší, které mají rodinu a děti a musí toho stihnout hodně. Ženy starší jsou spíše posuzovány ageisticky.

Setkala jste se někdy s tím, že by Vám byly přiřazeny určité úkony pouze kvůli přesvědčení, že byste si s nimi jako žena měla poradit lépe?
HV: V politice ne, tam je to spíš tak, že ženy se přizpůsobují mužům. Vládne tam velmi výkonové i bojovné prostředí na to, aby se ženy byly schopny domluvit a poradit si s tím, co lépe umí – vztahy.
Ale když tak uvažuji, možná některé věci ohledně setkání s novými lidmi mi byly svěřeny s odůvodněním, že lépe navazuji kontakty, nicméně to je více asi osobnostní rys, nemusí to platit o každé ženě.

Co je Vaše rada pro ženy, které dnes aspirují na to, aby se staly političkami?
HV: V České republice je politika hodně světem mužů, ať se připraví na velký boj, který zná jen tvrdé vyjednávání, přizpůsobuje ženy spíše mužskému světu než ženskému.
Myslím, že je dobré zůstat autentickou osobností a nenechat se zatáhnout do slovních bojů a šarvátek. Tohle ovšem vyžaduje velkou samostatnost a zdravé sebevědomí.

Chtěla byste na závěr něco dodat nebo třeba vzkázat?
HV: Aby to ale přes všechna uvedená negativa ženy nevzdávaly, je jich velmi potřeba!
V politice je potřeba empatie, vstřícnosti a vlídnosti, to by mohly ženy zvládnout.
A nesmějte se, není to idealismus.

Rozhovor připravilo Fórum političek Strany zelených.