Jakub Čech: Zelená změna pro česká města

Podzimní komunální volby budou přelomové. Různá volební uskupení a menší strany chystají kandidátní listiny, které se snaží přinést změnu do měst zdecimovaných dlouhodobou vládou velkých stran.

Volby 2010 byly pro zelené velkým poučením. V řadě měst tehdy zelení kandidovali samostatně, ale nepodařilo se překročit pětiprocentní hranici. Příkladem může být Prostějov či Olomouc.

Kandidovat v koalici či na nezávislé kandidátce není pro stranu špatné, ostatně, zelení komunální politici jako je Jana Drápalová, Pavla Brady či Matěj Stropnický byli zvoleni právě za tamní nezávislou či koaliční kandidátku.
V Prostějově byli zelení v posledních komunálních volbách relativně úspěšní, alespoň v porovnání s jinými moravskými městy, v nichž kandidovali samostatně. Nutno říct, že volby se konaly krátce po nepříliš slavném působení strany ve vládě, a to mohlo uškodit. V Prostějově získali 4,94%, což nestačilo k získání mandátu zastupitele.
 Zůstat znovu těsně před bránou zastupitelstva by bylo nezodpovědné vůči voličům, a proto je logickým krokem nejen prostějovských zelených postavit kandidátní listinu společně s Piráty a nezávislými. Byla by škoda tříštit síly a hlasy, když máme společné cíle.

Změna pro Prostějov, Občané pro Olomouc, Společně pro Přerov, Koalice pro 7 či Společně za Plzeň. Ti všichni jsou důkazem, že česká města a obce čekají konečně lepší časy. Občané si to zaslouží.