TISKOVÉ PROHLÁŠENÍ 120628 KRAJSKÉ ORGANIZACE STRANY ZELENÝCH OLOMOUCKÉHO KRAJE – ODVOLÁNÍ MINISTRA POSPÍŠILA

Olomouc, 28. 6. 2012 – KO SZ Ol. kraje nesouhlasí se způsobem odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila a připojuje se k protestům proti tomuto kroku. Zároveň zve své členy a všechny příznivce na demonstraci, svolanou SZ ve čtvrtek 28. 6 .2012 od 19ti hodin do Prahy na Václavské náměstí.

„Odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila považujeme za zneužití ústavních pravomocí předsedou vlády Petrem Nečasem a prezidentem republiky Václavem Klausem s nelegitimním cílem – zabránit ministrovi spravedlnosti ve jmenování Nejvyšším státním zástupcem navržené Vrchní státní zástupkyně v Praze“, říká 1. místopředseda SZ Olomouckého kraje Josef Sedláček. „Vyzýváme Petra Nečase, aby v zájmu obnovení důvěry veřejnosti v právní stát odstoupil z funkce předsedy vlády.“

„Rád bych zdůraznil, že náš protest není v žádném případě míněn jako podpora bývalému ministrovi Jiřímu Pospíšilovi, ale je primárně směřován proti vládě, která podniká kroky bránící vyšetření minulých i současných korupčních kauz. Sám Jiří Pospíšil je nechvalně proslulý svým blízkým vztahem s Romanem Jurečkou, označovaným jako kmotr ODS, a o jehož vlivu na plzeňskou ODS hovoří Kristýna Kočí na známé nahrávce. Také bych chtěl připomenout nebývalý business s exekucemi, který za ministrování Jiřího Pospíšila razantně vzrostl. Tato vláda se spíše než řízením země, zabývá mocenským bojem a osobnímu prospěchu dává přednost před prospěchem obyvatel České republiky. Je to boj zkorumpovaných proti zkorumpovaným, který má ovšem zásadní dopad na chod soudnictví a poškozuje celou společnost“, doplňuje krajský předseda SZ Olomouckého kraje Jiří Roubík a dodává: „Takhle to vážně dál nejde!“